Rosaz ©Copyright rosaz.se
-blue Teddyz & other pets
Teddy vädur & Kaniner
- däggdjur/husdjur
Hamster/marsvin
Kaniner
Tamråttor
Fåglar - särskilt papegojfåglar
Katter
Hundar
- och många fler kan alla tränas med
Positiv Förstärkning
Inspirations Foton
Tankar om tabellen
nere till höger!
Många av gamla stammens hundägare har ibland missförstått det som i dagligt tal kan kallas mjuka metoder, köttbullemetoden eller liknande och de vill ibland hävda att det är frågan om "fri uppfostran". Troligen kan det delvis bero på att när man tränar med positiv förstärkning så använder man inte ordet nej. Istället ignorerar man det "felaktiga" beteendet och väntar på ett beteende vi kan belöna. MEN det innebär INTE att man inte använder ordet NEJ som förbud! Om hunden ex. inte får vara i den antika soffan och ägaren har lärt hunden var den får vara istället, och den då en dag är på väg upp i just den soffan så är det självklart att man använder ordet NEJ eller det förbudsord man har. Det går förstås inte att täcka in allt i en så här kort text men det här är ett försök att förklara skillnaden. Rutan här intill är till för att ge en bättre bild av läget. Varje person måste själv bestämma om man ska träna med positiv eller negativ förstärkning men den här hemsidan handlar enbart om POSITIV färstärkning!
Katter & Hundar
Varför en hemsida som handlar om olika slags djur?Jo, för att förtydliga att de principer vetenskapen har kommit fram till när det gäller djurträning, fungerar på nästan alla djur och i synnerhet på alla våra husdjur - även vilda djur i djurparker runt om i världen tränas på samma sätt.
För den vetgirige finns det massor av information att inhämta på nätet eller olika seminarier och utbildningar som arnordnas både i Sverige men framför allt i USA och Storbritannien.
Våra husdjur som vi har inomhus har behov som påminner om varandras på så sätt att det är vi människor som måste tillgodose djurens naturliga behov. Det innebär att vi människor måste se till att djuren får utlopp för sina naturliga beteenden på ett eller annat sätt. De flesta djuren skulle använda mycket av sin tid till att leta mat och vi kan ex. servera maten på så sätt att de måste ”leta” lite efter den, låta både hundar och gnagare få gnaga precis som de skulle göra ute i naturen om vi inte tog hand om dem och inte allra minst att just få röra på sig. Det gäller särskilt de djur som vi traditionellt håller i bur men som istället kan ha buren som sitt bo och antingen ha en hage att springa i eller om djuret får springa fritt i bostaden (under uppsikt förstås).
Vi vill att djuren inomhus ska uträtta sina behov på en särskild plats, inomhus eller utomhus beroende på om det är en hund, katt eller en gnagare. Genom att lära djuret från början var vi vill att den uträttar sina behov brukar det sällan vara några problem. När det gäller raskatter är de oftast 12 veckor gamla vid leverans och då brukar kattmamman redan ha lärt dem att gå på lådan och då slipper man den här processen. En katt vill jaga/leka även om den bor inomhus och då gäller det att vi ser till att den har leksaker och att vi aktiverar den, särskilt om den inte har en kattkompis. Gnagare behöver få just gnaga och genom att ge dem pinnar, morötter och annat att gnaga på, behöver de inte utsätta inredningen för det. Om våra husdjur skulle leva ute i det fria utan ägare, skulle det mesta av deras tid gå till att leta efter mat. Då kan vi istället för att servera all mat i en skål, gömma maten på olika sätt, så att djuret först för leta efter det goda och först sedan äta själva innehållet. Som exempel kan vi ta tomma hushålls- eller toapappersrullar. De fungerar som behållare för det goda för hundar, katter och gnagare. De lär sig snabbt att lösa uppgiften och får samtidigt hjärngympa. När de har lärt sig att öppna behållarna kan man börja gömma dem på olika sätt (beroende på djruslag). Åter igen är det precis så man arbetar i djurparker. Djuren mår så mycket bättre om de får jaga, leta och jobba för att få mat eller något som kan liknas vid godis.
För den som fortfarade tvivlar ska vi ta ett exempel som Ken Ramirez ( http://kenramireztraining.com/about-ken/ ) berättade vid ett av sina många besök i Norden. Han hade en i personalen som tvivlade på att alla djurparkdjur kunde eller ens skulle tränas. Hon var ansvarig för vattenlevande djur. När ett stort TV bolag skulle göra en hel veckas inslag om hajar bestämde Ken att han skulle låta henne vara ansvarig. Den så tvivlande personen blev en av de största anhängarna till träningen och nu kan de dagligen få fram rätt haj till poolkanten genom att sätta ner en skylt i vattnet. Varje haj har "sin" skylt och när de ser den skylten komme ner under vattenytan simmar de upp till ytan. Personalen kan i lugn och ro inspektera hajarna och se om de har sår eller andra sjukdomar som behöver tas om hand. Det är inte viktigt bara för den enskilde hajen utan även för alla de som lever i vattnet eftersom en sjuk haj kan sprida sjukdomar till de andra. Hur gjorde de? Ja, de använde förstås positiv förstärkning med en haj i taget. Varje gång hajen kom upp till ytan för att dutta på sin skylt (en slags target) så fick de en belöning.
Caren Pryor är annars den delfintränare som har spritt klickerträningen, som ju är en del av träning med hjälp av positiv förstärkning - man kan även träna utan klicker - till hundvärlden. Delfintränarna använder visselpipor för att ljudet ska höras även när delfinerna är djupt nere under vattenytan. Men för landlevande däggdjur har man tagit fram en klicker istället, som ger ifrån sig ett neutralt ljud som djuret lär sig att känna igen. Läs er på: http://www.clickertraining.com/ Läs gärna även hennes bok "Skjut inte hunden" där hon på ett väldigt pedagogiskt sätt förklarar varför positiv förstärkning fungerar så bra på både djur och människor.
Klassisk Betingning
"När vi lär oss något genom inlärningssättet klassisk betingning så lär vi oss att associera två olika
stimuli med varandra och det gör att det ena stimulit börjar skapa en viss respons hos oss som från början endast härstammade från det andra stimulit. Exempelvis så kan vi koppla ihop doften av popcorn med filmkvällar och fredagsmys (om vi flera fredagar i rad äter popcorn) vilket gör att doften av popcorn skapar en känsla av glädje hos oss som från början endast framkallades av filmkvällarna." Läs mer här om bl.a. Pavlovs hundar: http://lattattlära.com Hela länken finns här: http://lattattlara.com/psykologiska-perspektiv/behavioristiskt-perspektiv/klassisk-betingning/
Operant Betingning
Vi ska inte totalt fördjupa oss i alla termer som finns i psykologi/etologi men just termen ovan och positiv förstärkning utgör så centrala delar att det är bra att känna till vad de betyder. Operant förklaras tillexempel så här: "Operant betingning baseras på effektlagen: Beteenden som leder till ett önskvärt resultat ökar i frekvens medan beteenden som inte får några konsekvenser eller leder till ett icke önskvärt resultat avtar eller slutar helt." Läs mer här: http://lattattlara.com (http://lattattlara.com/psykologiska-perspektiv/behavioristiskt-perspektiv/operant-betingning/)
Hela länken: http://www.psykologiguiden.se/www/pages/?Lookup=betingning
Bägge länkarna är med vilje valda från humanpsykologin för att förtydliga att det verkligen är vetenskapligt belagada metoder vi beskriver än om vi i vardagen kan använda lättare termer för att beskriva träningen. När man klickar och belönar ett djur för rätt beteende är det just operant betingning man arbetar med och positiv förstärkning. Läs och fundera lite på tabellen här nedan. Positiv och negativ betyder inte det som vi i dagligt tal avser med termerna utan positiv innebär att man lägger till något och negativ betyder alltså att man tar bort något. När man använder negativ förstärkning kan man ex. mena att man tar bort belöningen eller möjligheten till belöningen när djuret vi tränar ex. börjar göra helt andra saker än vi redan har tränat den i. I Delfinträningen skulle det kunna vara att delfinen börjar göra hopp och skvätta vatten när den tränas för att komma upp på land. Om vi tränar hunden att sätta en tass på en targetplatta (ex. en musmatta) så kan vi använda negativ förstärkning genom att ta bort targetplattan och gå iväg en stund.
POSITIV FÖRSTÄRKNING (+) | POSITIV BESTRAFFNING (+) |
– Något som djuret tycker om | – Något som djuret inte tycker om |
tillkommer, ex. en godisbelöning | tillkommer, ex. ett ryck i kopplet |
Man tillför något positivt | Man tillför något negativt |
=ett önskvärt resultat | = ett icke önskvärt resultat |
NEGATIV FÖRSTÄRKNING (-) | NEGATIV BESTRAFFNING (-) |
– Något djuret ogillar tas bort | - Något djuret gillar tas bort, |
vilket kan vara att hunden slipper att få en knuff/ryck i kopplet | vilket exempelvis kan vara att vi tar |
Djur som tränas på detta sätt arbetar för att undvika att obehag tillförs... | bort belöning, möjlighet till belöning |
= ger ett önskvärt resultat | = ger ett icke önskvärt resultat |