Pälsvård

Rosaz ©Copyright rosaz.se

-blue Teddyz & other pets

 

24:e

Januari

2014

 

och framåt-and forward-eteenpäin

Pälsvård

TeddyVädur är en rätt ny kaninras som ännu inte har nått officiell status men är redan mycket omtyckt! Ordet vädur anger att öronen är hängande men det finns Teddy kaniner som har stående öron också. De två intresseklubbar som finns är:

 

 

 

Wienerteddyklubben

 

 

För den som vill få lite mer löpande foton går det bra att gå in på facebooksidan Rosaz:

 

SIDAN ÄR UNDER UPPBYGNAD

 

http://www.kaninfarg.se/ för dig somv vil veta mer om de olika färgerna!

 

 

SIDAN ÄR UNDER UPPBYGNAD

 

 

SIDAN ÄR UNDER UPPBYGNAD

 

 

 

SIDAN ÄR UNDER UPPBYGNAD

 

 

SIDAN ÄR UNDER UPPBYGNAD

 

 

SIDAN ÄR UNDER UPPBYGNAD

Teddy & Angora mfl

Långhåriga kaniner behöver pälsvård

 

varje vecka men en del individer kan behöva en genomgång dagligen för att inte bilda tovor i pälsen. De kan också behöva badas, särskilt om de får avföring eller urin i pälsen. En vuxen kanin måste dock minst borstas igenom ordentligt en gång i månaden (dock helst oftare).

 

Kaninen lämnar vi aldrig ensam med en rosett på men när man tränar den, underlättar det om man kan se blicken. Då kan man lättare belöna ex. en riktning med hjälp av positiv förstärkning. Kaninerna är gnagare och kan sätta i sig det mesta. Så rosett ska absolut inte lämnas då kaninen inte är under uppsikt.

Päls Vård

Hålrklämmor (undantagsfall) - Karda - Kam och andra redskap

 

... operant inlärning, klickerträning och andra liknande termer börjar nu bli allt mer bekanta för många djurägare, särskilt för dem som stränar hundar. Caren Pryor har varit en duktig delfintränare som har sett till att hundvärlden har börjat träna hundar med de vetenskapliga metoder som använts av delfintränare under årtionden. Delfintränare använder oftast visselpipa vilket man kan använda på hundar som befinner sig på långt avstånd men just klickern är väldigt bra för att använda vid träning av våra husdjur. Klicket talar om exakt vilket ögonblick vi tyckte var bra och efter det kommer en matbelöning (eller annan belöning). Det kallas för att förstärka beteendet. Ju mer man tränar desto fler beteende börjar djuret bjuda på själv för att få oss att klicka/belöna! En win-win-situation helt enkelt.

 

Alla däggdjur kan tränas med de här metoderna men i stort sett alla djur som har åtminstone reptilhjärna går att träna på detta sätt. Klickljudet behandlas ej av djurets medvetande - i motsats till våra ord - utan det limbiska systemet. Därför behöver djuret inte behandla informationen på samma sätt som den gör när vi ex. använder rösten. En klicker låter lika neutralt varje gång vilket vårt humör och tonläge inte alltid gör!

 

För den som har kaninen lösgående i bostaden rekommenderar vi att man genast börjar träna den på lådan. Det brukar gå att få kaninen rumsren men vi ser att de har lite olika individuella förutsättningar för det också, precis som med allt annat - vissa har lättare för att lära sig medan andra kräver mer träning. Huvudsaken är att ägaren inte ger upp!

Träna kanin