Träna Kanin

Rosaz ©Copyright rosaz.se

-blue Teddyz & other pets

 

Kanin

Träning

2014

 

och framåt-and forward-eteenpäin

Teddy-namn, rumsren mm.

Bland det första man bör lära ett husdjur är att den lär sig att lystra till sitt namn. Detta är särskilt viktigt om/när man har flera husdjur. Efter det eller lika viktigt är att lära kaninen, precis som med hundvalpar, att den ska utföra sina behov på en särskild plats. I buren kan man ha en låda i ett hörn med kattsand eller annat strö i. Om kaninen får springa fritt inomhus är det viktigt att genast visa den var den kan uträtta sina behov så att man underlättar för kaninen att lyckas! Men utöver det kan man lära kaninen att göra olika saker som en kanin fysiskt kan göra. En grund som kan vara bra att börja med är att lära kaninen följa en target eller ett finger. Med hjälp av det är det lätt att lära den ex. att hoppa över hinder (går förstås att lära kaninen att hoppa även på andra sätt). Här tar vi upp lite av grundträningen:

 

 

 

Namnträning

 

 

Rumsren i buren

 

Rumsren utanför buren

 

Sidan är under konstruktion

 

 

Sidan är under konstruktion

 

 

 

Sidan är under konstruktion

 

 

Sidan är under konstruktion

 

 

 

Sidan är under konstruktion

 

 

 

 

 

Sidan är uppdaterad 17 mars 2014

Konster & Trix

Positiv förstärkning

 

 

 

eller operant inlärning tillsammans med klassisk inlärning gör djurträningen mycket roligare för både djur och människa!

Träna Kanin

Berikning & Hantering

... operant inlärning, klickerträning och andra liknande termer börjar nu bli allt mer bekanta för många djurägare, särskilt för dem som stränar hundar. Caren Pryor har varit en duktig delfintränare som har sett till att hundvärlden har börjat träna hundar med de vetenskapliga metoder som använts av delfintränare under årtionden. Delfintränare använder oftast visselpipa vilket man kan använda på hundar som befinner sig på långt avstånd men just klickern är väldigt bra för att använda vid träning av våra husdjur. Klicket talar om exakt vilket ögonblick vi tyckte var bra och efter det kommer en matbelöning (eller annan belöning). Det kallas för att förstärka beteendet. Ju mer man tränar desto fler beteende börjar djuret bjuda på själv för att få oss att klicka/belöna! En win-win-situation helt enkelt.

 

Alla däggdjur kan tränas med de här metoderna men i stort sett alla djur som har åtminstone reptilhjärna går att träna på detta sätt. Klickljudet behandlas ej av djurets medvetande - i motsats till våra ord - utan det limbiska systemet. Därför behöver djuret inte behandla informationen på samma sätt som den gör när vi ex. använder rösten. En klicker låter lika neutralt varje gång vilket vårt humör och tonläge inte alltid gör!

Träna kanin