Rosaz ©Copyright rosaz.se
-blue Teddyz & other pets
Hundar har varit "människans bästa vän" under årtusenden och det finns väl ingen som har haft en hund som inte ser just hunden som sin bästa vän. Men dagens samhälle har förändrats ganska mycket jämfört med hur det var att äga hund för exempelvis 2000år. Många av våra äldsta hundraser är upp till 2000 år gamla men även om vi jämför med Norden så sent som på 1950-talet, så bodde många av Sveriges hundar ute på landsbygden. Idag trängs vi allt mer i storstäder och så gör även allt fler hundar. Det ställer lite större krav på hundägare när det gäller att träna sin hund så att den inte inkräktar på andra människors liv. Det finns ett mycket större utbud på raser också så det gäller att välja rätt ras till rätt familj också. Det är ju där vi ska börja innan träningen börjar.
Att välja rätt ras/individ
Att välja rätt utrustning (halsband mm)
Försäkring
Rumsren
Inte bitas
Följsamhet
Gå fint i kopplet (utan att dra)
Hjärngymnastik
Motion
Hundsport/utställlning
Rätt belöning
Att kunna läsa av sin hund (hundspråk)
Passning av hund på dagar/semeste/hundvakt
Strikt hundägaransvar
Att träna med positiv förstärkning utan klicker
Sidan är under ubbyggnad
Sidan är under ubbyggnad
Sidan är under ubbyggnad
Sidan är under ubbyggnad
*Sidan är under ubbyggnad
Sidan är under ubbyggnad
Sidan är under ubbyggnad
Sidan är uppdaterad 5 mars 2014
Katter & Hundar
Varning för sjuka och mentalt "förstörda" individer!
Många av de annonser som finns på nätet idag är djur, särskilt hundar, som kommer från s.k. hundfabriker pch kan vara insmugglade. Att kupera hundar är förbjudet i hela EU så se upp med kuperade individer. Men oavsett om de har smugglats in eller kommit hit på laglig väg kan de ha fått en svår start i livet och inte helt sällan bär de på sjukdomar, till och med sådana som kan smitta oss människor, såsom dvärgbandsmask. Det förfalskas en hel del dokument så se till att följa upp en stamtavla med resp. lands kennelklubb. Ibland kan man se att annonserna har översatts från ett annat språk med google översättning. Se upp för oseriösa hundannonser! Det kan bli både dyrt och innebära stora sorger och besvär på grund av problembeteenden. Kom ihåg att hundar såldes även innan Internet. Sök hund via SKK eller de olika rasklubbarna. Besök utställningar/tävlingar för att hitta seriösa uppfödare. Tala med andra hundägare!
Positiv Förstärkning
... operant inlärning, klickerträning och andra liknande termer börjar nu bli allt mer bekanta för många djurägare, särskilt för dem som stränar hundar. Caren Pryor har varit en duktig delfintränare som har sett till att hundvärlden har börjat träna hundar med de vetenskapliga metoder som använts av delfintränare under årtionden. Delfintränare använder oftast visselpipa vilket man kan använda på hundar som befinner sig på långt avstånd men just klickern är väldigt bra för att använda vid träning av våra husdjur. Klicket talar om exakt vilket ögonblick vi tyckte var bra och efter det kommer en matbelöning (eller annan belöning). Det kallas för att förstärka beteendet. Ju mer man tränar desto fler beteende börjar djuret bjuda på själv för att få oss att klicka/belöna! En win-win-situation helt enkelt.
Alla däggdjur kan tränas med de här metoderna men i stort sett alla djur som har åtminstone reptilhjärna går att träna på detta sätt. Klickljudet behandlas ej av djurets medvetande - i motsats till våra ord - utan av det limbiska systemet. Därför behöver djuret inte behandla informationen på samma sätt som den gör när vi ex. använder rösten. En klicker låter lika neutralt varje gång vilket vårt humör och tonläge inte alltid gör!
Namn Träning
Oftast är det vi människor som behöver mer träning än hunden för att vänja oss vid klickern. Därför är det bra att som hundägare börja med de lättaste övningarna först!
En sådan övning är att lära hunden sitt namn!
Den här övningen är ett exempel på klassisk inlärning. Hunden behöver inte prestera något för att få belöningen utan vi lär den att koppla ihop sitt namn med något positivt. Det viktiga är att vi väljer något som just vår hund tycker om. Alla hundar tycker inte om godsaker och då kan man exempelvis belöna med lek eller kel istället. Låt inte familjemedlemmar eller andra klicka när ni inte tränar - det är ganska vanligt att någon kommer och frågar "vad är det här?" samtidigt som de trycker på klickern. Ha den i en fick eller någonstans där du har kontrolle över den. Med tiden brukar andras intresse för just klickern avta!
Hålla Klickern?
Det finns olika typer av klicker men den allra vanligaste är den som kallas för i-klicker, en plastbit som har en stor knapp i ena änden. Den är lite böjd i formen och passar därför väldigt bra i handen. När man tränar med den så ska den INTE riktas mot hunden vilket ovana tränare ibland gör och en del hundar blir rädda för ljudet. Klickern ska alltså inte användas som fjärkontrollen utan man håller den i handen så att enbart ljudet hörs.
Skulle hunden ha en generell ljudrädsla redan sedan tidigare är det bra att ta hjälp av en van instruktör som kan visa hur man kan dämpa ljudet ex. med en kudde eller använda en kulspetspenna istället för klickern i början. Om hunden är matglad brukar det nästan alltid vara så att hunden snabbt vill att vi verkligen ska klicka så att de kommer åt belöningen.
Har man väldigt svårt med ko-ordinationen eller vill kunna klickerträna utan en klicker så kan man klicka med munnen men då gäller det att man kommer på ett ljud som alltid låter likadant för att uppnå samma effekt. Vi ska försöka lägga upp en film som visar de olika varianterna på klick!